131008 Haynes DentalNational Smile MonthNational Smile MonthNational Smile Month

Wat is Xylitol?
Xylitol werd voor het eerst gewonnen uit Finse berkenboompjes in het begin van de 20e eeuw. De naam klinkt wat vreemd, maar ‘xyl’ is gewoon Grieks voor hout (denk aan xylofoon). De meeste levende dingen zoals bomen, planten, dieren en zelfs mensen maken het aan. Het is een goed ingrediënt om kauwgum van te maken want het is niet alleen lekker zoet, het is ook goed voor je tanden. Je kunt hier meer lezen over de gezondheid van je tanden, maar in het kort komt het erop neer dat de xylitol de bacteriën in je mond afbreken. In Finland krijgen sommige kinderen zelfs xylitol kauwgum en snoepjes op school.

De International Dental Health Foundation hebben onze kauwgum en mints getest, en zij zeggen dat ze goed voor je tanden zijn en helpen gaatjes voorkomen. Daar zijn we wel trots op.

Xylitol bevat 40% minder calorieën en het heeft een lagere Glycemische Index dan normale suiker. In sommige landen wordt xylitol gewonnen uit maïs, maar die van ons komt uit bomen. Zo zijn we er zeker van dat er geen GMOs (genetisch gemodificeerde organisme) in onze producten zit. De berken die we gebruiken voor onze xylitol komen uit verantwoord beheerde Europese bossen.

Hoe werkt het?
Xylitol is uniek onder de polyols, want het heeft zoveel de passieve als actieve voordelen voor je tanden.Xylitol heeft het vermogen om de hoeveelheid Mutans Streptokokken (MS) bacteriën en plak te verminderen en te zorgen voor een goede pH waarde in de mond.

1)MS wordt verminderd Xylitol voorkomt de groei van MS door een ‘Metabolic futile cycle’ waarin de bacteriën de Xylitol opeten, verteren en daarmee energie verspillen. Uiteindelijk wordt zo de efficiëntie in stofwisseling van de MS beperkt.

2)Plak wordt verminderd Xylitol vermindert de hoeveelheid plak door een reductie van Extracellulaire Polysacchariden (EPS) die bijdragen aan de plakkracht van MS. Plak is daardoor ook makkelijker te verwijderen door iedere dag te poetsen. Aanzienlijke vermindering van bacteriën en hoeveelheid plak kan al geconstateerd worden na twee weken. De plak blijft verminderd gedurende de consumptie van Xylitol en eventuele hergroei is langzaam.

‘’Xylitol zou de grootste vooruitgang tegen gaatjes kunnen zijn sinds fluoride’’, zegt Dr. Nigel Carter van de International Dental Health Foundation.

3)Vermindering van zuuraanvallen. Niet alleen wordt de hoeveelheid plak verminderd, maar ook produceert het plak dankzij Xylitol geen zuur meer en gaat het daarmee een lage pH-waarde in de mond tegen.

4) Xylitol-consumptie door moeders gaat gaatjes tegen bij hun kinderen

Moeders zijn de belangrijkste bron van MS bacteriën bij hun kinderen (5). Studies bij jonge kinderen (3 tot 24 maanden) laten zien dat Xylitol-consumptie door de moederbacterie-aanvallen bij het kind met maar liefst met 80% kan verminderen. (6) De positieve invloed van het op vroege leeftijd voorkomen van MS kan tot significant minder gaatjes leiden tot 5 en 10 jaar oud (7).

Wat is de ideale dosis?

Om van deze voordelen te profiteren, moeten patiënten 5 gram Xylitol per dag (8) gebruiken, het liefst verdeeld over de dag na iedere maaltijd. Onze producten zijn van 100% Xylitol, dus ieder pakje van onze mints gevat 14 gram Xylitol (25 mints x 0.55 gram per mint). Een pakje van onze kauwgom bevat 11 gram Xylitol (10 x 1,1 gram per kauwgom). Xylitol is ook in andere vormen verkrijgbaar, van zakjes met poeder tot tandpasta en mondwater.

pH-waarde van Peppersmith mints en kauwgom

Onze producten bevatten geen ingrediënten met een hoge zuurgraad en zijn allemaal op pH-waarde getest door een onafhankelijk wetenschappelijk voedingsinstituut. De resultaten varieëren van pH 7,1 tot pH 9,3. De combinatie van neutrale pH-waarden, Xylitol en het feit dat onze mints en kauwgom aanmaak van speeksel bevorderen, betekent dat onze producten geschikt zijn voor mensen met het drogemondsyndroom. We hebben Sicillian Lemon mints voor mensen die gevoelig zijn voor een sterkte mintsmaak.

Welke patiënten kan ik Peppersmith aanbevelen?

Onze producten helpen vooral voor mensen die:

  • Een geschiedenis van gaatjes en plak hebben
  • Een suikkerijk dieet hebben (omdat onze producten suikervrij zijn en ze beschermen tegen zuuraanvallen)
  • Veel onderweg zijn en tussendoor snacken
  • Ouders zijn van kinderen in de leeftijd van 3 tot 24 maanden
  • Last hebben van drogemondsydroom

Als je vragen hebt over Xylitol of materiaal wilt om je te helpen je patiënten iets te leren over mondgezondheid, stuur dan een email naar hallo@peppersmith.nl